PQ staat voor “positieve intelligentie quotient” en verwijst naar het vermogen om positieve gedachten en emoties te cultiveren, en deze te gebruiken om veerkrachtiger en succesvoller te zijn in het leven. Positieve intelligentie is ontwikkeld door Shirzad Chamine en is gebaseerd op de neurowetenschap en positieve psychologie.

Het idee achter positieve intelligentie is dat onze gedachten en emoties onze prestaties en welzijn beïnvloeden. Wanneer we ons richten op positieve gedachten en emoties, zoals optimisme, dankbaarheid en compassie, kunnen we ons vermogen vergroten om uitdagende situaties aan te kunnen en te groeien vanuit moeilijkheden. Dit kan ons helpen om veerkrachtiger, meer gemotiveerd en productiever te zijn.

PQ is geen aangeboren eigenschap, maar een vaardigheid die kan worden ontwikkeld door middel van oefening en training. Het trainen van positieve intelligentie omvat onder andere het herkennen en omgaan met saboteurs, dat zijn innerlijke stemmen die ons belemmeren om ons potentieel te bereiken, en het cultiveren van positieve gedachten en emoties door middel van meditatie, visualisatie en andere technieken.

Het doel van PQ is om ons te helpen een positievere en veerkrachtigere mindset te ontwikkelen, zodat we ons volledige potentieel kunnen benutten en meer succes en voldoening in het leven kunnen ervaren.